Energielabel verschil
Oud 2020 en Nieuw 2021

Door de komst van het nieuwe duurdere energielabel per 1 januari 2021 is er in 2020 een run ontstaan op het oude goedkopere label. Uit cijfers blijkt dat 700.000 huiseigenaren in 2020 nog een energielabel van de woning hebben aangevraagd.

In de maand december 2020 zijn er net zoveel energielabels aangevraagd als er anders in een heel kalenderjaar wordt uitgegeven! Zestig procent van de woningen in Nederland heeft nu een definitief energielabel. Waarom zijn er eigenlijk zoveel energielabels aangevraagd in 2020? Dit heeft te maken dat halverwege 2020 duidelijk werd dat minister Ollongren het nieuwe energielabel per 1 januari 2021 wilde invoeren. Vanaf dat moment zijn huiseigenaren actief aan de gang gegaan om nog voor het einde van het jaar online het vereenvoudigde energielabel aan te vragen. Sinds 1 januari 2021 is het namelijk niet meer mogelijk om online – en voor een gering bedrag - een energielabel van je woning aan te vragen. Vanaf januari 2021 moet een erkend deskundige (energieadviseur) langskomen om het label van de woning vast te stellen.

De kosten voor het oude label lagen rond de tien euro, voor het nieuwe label moet circa 200 en soms zelfs hoger worden betaald. Dit is afhankelijk van het woningtype, bouwjaar en grootte. De kosten voor het aanvragen van een energielabel zijn dus voor de woningbezitter in Nederland flink gestegen. Daarbij is de meerwaarde van het nieuwe energielabel nog niet geheel duidelijk. Diverse partijen op de woningmarkt zullen zich hard blijven maken voor een betaalbaar en makkelijk aan te vragen energielabel voor de woningbezitter.

Energielabel aanvragen
Hoe vraag je vanaf 2021 een nieuw Energielabel aan? Bij verkoop van je woning moet je aantonen welk energielabel de woning heeft. Check eerst op energielabel.nl of je woning al een geldig geregistreerd energielabel heeft. Heeft de woning nog geen geldig geregistreerd energielabel dan kan een energielabel aangevraagd worden bij een energieadviseur. De adviseur komt langs om een energieprestatieberekening te maken van de woning. Hieraan zijn kosten verbonden. Via de website van Centraalregister Techniek kan je een energieadviseur vinden. De energieadviseur registreert het energielabel in de EP-online database. Het energielabel is 10 jaar geldig. Op www.energielabel.nl is het energielabel van je woning te vinden en tot wanneer het geldig is.

Energielabel-A rentekorting
Heeft jouw huis een definitief energielabel-A, is het een nieuwbouwwoning of wil je met energiebesparende maatregelen van jouw woning een energielabel-A woning maken? Dan kun je profiteren van onze Energielabel-A rentekorting. Bekijk onze informatie op www.vistahypotheken.nl/veelgestelde-vragen/. Zijn er nog vragen of kom je er niet uit dan kan je ook contact opnemen met onze Duurzaamheidsdesk op nummer 06-58942787.
Voor bestaande bouw geldt: wil jij er zeker van zijn dat je in aanmerking komt voor de Energielabel-A rentekorting? Zorg er dan voor dat er sprake is van een definitief (in plaats van voorlopig) energielabel-A op het moment van uitbrengen van je offerte. Een nieuwbouwwoning krijgt automatisch een energielabel-A volgens het geldend bouwbesluit.