Een bouwdepot bij je hypotheek

Een bouwdepot is een speciale rekening binnen je hypotheek waar het geld voor je verbouwing op staat. Dit geld keren we niet meteen uit, maar zetten we apart voor al je bouwfacturen. Lees hier hoe dat bij Vista werkt. 

Hoe werkt een bouwdepot?

Uit het bouwdepot betaal je facturen voor de bouw of verbouwing van je huis. Bijvoorbeeld voor het werk van de aannemer of de keukenleverancier. Je hebt telkens twee mogelijkheden:

  1. Je schiet het bedrag voor en declareert het daarna bij ons. Zorg er dan wel voor dat je een betaalbewijs hebt.
  2. Je vraagt ons om het bedrag rechtstreeks aan de leverancier over te maken.

Een rekening declareer je via Mijn Vista.

Hoe lang is het bouwdepot geldig?

De looptijd van een bouwdepot verschilt bij nieuwbouw en bestaande bouw. Is er in je bouwdepot na de looptijd nog geld over? Dan wordt dit restantbedrag zonder kosten op je lening afgelost.

Bouwdepot bij nieuwbouwhuis

Het geleende geld in je bouwdepot kun je achttien maanden gebruiken. Heb je meer tijd nodig? Geen probleem, dan verlengen we de looptijd eenmalig met twaalf maanden.

Bouwdepot bij bestaande woning

De looptijd van een bouwdepot bij een bestaande woning is zes maanden. Ook hiervoor kun je een verlenging aanvragen, als de verbouwing meer tijd vraagt. We verlengen je bouwdepot dan met zes maanden.

Wat is de rentevergoeding?

Met een bouwdepot ga je een lening aan. Daar betaal je dus ook rente over. Maar een bouwdepot is ánders dan andere leningen. Je gebruikt het geleende geld namelijk stap voor stap voor je verbouwing. Daarom krijg je van ons een rentevergoeding over het bedrag in je bouwdepot. De rentevergoeding stopt vanaf het moment dat je je bouwdepot verlengt.

Bij de bouw van een nieuw huis is deze rentevergoeding over het bouwdepot gelijk aan je hypotheekrente. Bij een verbouwing van een bestaand huis is de rentevergoeding gelijk aan de rente die je betaalt voor je hypotheek minus één procent.

Je bouwdepot tussentijds wijzigen

Soms blijkt een klus duurder dan verwacht. Terwijl je misschien ergens anders een meevaller hebt. Dan is het fijn als je de rubrieken in je bouwdepot tussentijds kan wijzigen. Goed nieuws, bij Vista kan dat! 

Vraag een wijziging aan via Mijn Vista.

Rubrieken wijzigen

Het bedrag in je bouwdepot is verdeeld over verschillende rubrieken. Zoals de badkamer en de keuken. Die rubrieken hebben we vooraf met jou bepaald, op basis van je verbouwplan. Het is mogelijk om wijzigingen aan te vragen voor de rubrieken. We kijken hierbij of de wijziging van invloed is op de waarde van de woning. Een wijziging vraag je aan via jouw online omgeving MijnVista.

Goed om te weten: het bedrag in de rubriek ‘Energiebesparende maatregelen’ kun je alleen inzetten om je huis te verduurzamen met bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen, HR++-glas of isolatie van je huis. Je kan dit geld dus niet overzetten naar een andere rubriek.

Tips voor jouw bouwdepot

Waar moet je op letten als je een rekening indient voor je bouwdepot? Het allerbelangrijkste is dat je een rekening, kassabon of ander betaalbewijs toevoegt. Daarnaast heeft ons bouwdepotteam nog vijf handige tips voor een snelle uitbetaling.

Tip 1: Schaf al je bouwmaterialen pas aan nadat je hypotheekofferte rond is. Vista betaalt namelijk geen rekeningen van winkels, aannemers en leveranciers uit met een aankoopdatum die vóór de datum van de definitieve offerte ligt.

Tip 2: Bedenk vooraf welke werkzaamheden of producten echt passen binnen je verbouwplan. We kunnen namelijk alleen uitbetalen als deze bijdragen aan de verbetering van je woning en als ze in het verbouwplan staan. Even checken dus, zo voorkom je nare verrassingen. Neem bij twijfel contact met ons op.

Tip 3: Stuur je een kopie op van een rekening van een bedrijf? Zorg dan dat de volgende gegevens op de rekening staan: Je eigen NAW-gegevens, bedrijfsnaam, adres, plaatsnaam, telefoonnummer, bankrekeningnummer en Kamer van Koophandel-nummer.

Tip 4: Stuur je een kopie op van een kassabon? Zorg dan dat de bedrijfsnaam en het adres van het bedrijf op de kassabon staan. Een pinbon zónder originele kassabon is helaas niet voldoende.

Tip 5: Zorg altijd voor een Nederlands bankrekeningnummer op een nota van de aannemer. Vista betaalt niet aan buitenlandse bankrekeningnummers.