Extra aflossen op je hypotheek

Wil je een extra aflossing doen op jouw hypotheek, bijvoorbeeld om je maandlasten te verlagen? Of je hypotheek zelfs volledig aflossen? Dat is bij ons geen probleem! Lees hier hoe het werkt.

Extra aflossen doe je eenvoudig via Mijn Vista

Je kan zelf een extra aflossing op je hypotheek doen via jouw online omgeving Mijn Vista. Hier bepaal je ook welk leningdeel je (deels) wil terugbetalen. Terugbetalen kan eenvoudig via iDEAL.

Naar Mijn Vista.

Boetevrij aflossen met eigen geld

Je kan extra aflossen op je hypotheek wanneer het jou uitkomt. Als je hiervoor eigen geld inzet, betaal je bij ons geen vergoedingsrente. Denk aan spaargeld of geld dat iemand je geschonken heeft. Gebruik je geen eigen geld? Dan mag je elk jaar tot maximaal 10% van de oorspronkelijke leningsom vergoedingsvrij aflossen.

De voor- en nadelen van extra aflossen

Waarom wel of niet extra aflossen? De keuze is afhankelijk van verschillende factoren. We noemen er hier een aantal:

Voordelen:

  • Na de extra aflossing heb je een lagere hypotheekschuld. Daardoor daalt het maandelijkse bedrag dat je aan rente betaalt of wordt de looptijd van je lening korter.
  • Je hebt minder kans op een restschuld na de looptijd van je hypotheek.
  • Je komt mogelijk in aanmerking voor een lagere risicoklasse, waardoor je minder rente gaat betalen.

Nadelen:

  • Het (spaar)geld dat je gebruikt voor extra aflossen heb je niet meer beschikbaar, bijvoorbeeld om eventuele tegenslagen op te vangen. Op de website van het NIBUD lees je meer over het aanhouden van een financiële buffer.
  • Het geld dat je gebruikt voor extra aflossen kun je op een later moment niet weer bij ons opnemen. Wil je opnieuw extra geld lenen? Dan moet je hiervoor een nieuwe aanvraag indienen.
  • De lagere hypotheeklasten wegen niet altijd op tegen het rendement dat je kunt behalen met bijvoorbeeld sparen.

Is extra aflossen voor jou een goed idee?

Kom je er niet uit? Je financieel adviseur kan vertellen of eerder terugbetalen in jouw geval een goede keuze is.

Ook volledig aflossen kan via Mijn Vista

Wil je jouw hypotheek in één keer volledig aflossen? Ook dat kan via jouw online omgeving Mijn Vista. Ga naar ‘Voorlopige aflosnota’ en vul de gegevens in. Je krijgt van ons dan een voorlopige aflosnota. Dat is een schatting van het bedrag dat je moet betalen om je hypotheek volledig af te lossen.

Zodra je akkoord bent met de voorlopige aflosnota, maken we een definitieve aflosnota voor je op. Deze is mede afhankelijk van de datum waarop je wil aflossen. Op de definitieve aflosnota leggen we uit hoe de verdere aflossing in zijn werk gaat.

Naar Mijn Vista