Labelstappen maken, loont!

Hoger energielabel levert geld op

Met een energielabel kan je in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat wordt steeds belangrijker, want een keuze voor een zuinige woning betekent niet alleen een lagere energierekening maar ook meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Het energielabel gaat van A+++ (groen, heel zuinig) tot en met G (rood, heel onzuinig). Zo zie je als koper meteen hoe duurzaam een huis is in vergelijking met andere huizen. Hoe hoger het energielabel van jouw woning is, hoe energiezuiniger en hoe meer je woning waard is. En als je in de toekomst je huis weer verkoopt, gaat dat met energielabel A of B een stuk sneller. Een energiezuinig huis is goed geïsoleerd, heeft isolerende beglazing, wordt energiezuinig verwarmd en wekt bij voorkeur zelf stroom op met zonnepanelen.

In kleine stapjes naar een labelsprong

De energierekening is sterk omhoog gegaan. Verduurzamen is hierdoor belangrijker dan ooit. Als je in een oud huis woont en omhoog wilt op de ladder van energielabels, kan ik me goed voorstellen dat je je afvraagt waar en hoe je moet beginnen. Gelukkig kan je prima in stappen verduurzamen. Allereerst begin je met het bouwkundige deel, dat is de warme jas van het huis. Isoleren is de eerste en belangrijkste stap in het energiezuinig maken van je woning. Vind je dit nog te groot dan is mijn tip om te beginnen met kleine aanpassingen die je zelf kunt doen. Koop in de bouwmarkt radiatorfolie of tochtstrips, dat is snelle winst. Zo ga je misschien niet direct omhoog in energielabel, maar bespaar je al wel op je energiekosten. Dit kan het eerste begin zijn naar een échte labelsprong.

Voorbeelden Labelstappen

Heb je al een koopwoning? Kijk dan kritisch naar je energielabel en denk eens na over het energiezuiniger maken van je woning. Ik geef je een paar voorbeelden hoe je labelstappen kan maken. Voor een hoekwoning uit 1955 kun je van energielabel F (alleen een combiketel) naar E door het aanbrengen van vloerisolatie, naar D met dakisolatie, naar C met spouwmuurisolatie, en uitkomen bij label B door HR++-glas aan te brengen in woon- en slaapkamers. Het effect van de afzonderlijke maatregelen op het energielabel verschilt per woningtype.

Energielabel-A rentekorting of nog beter geen lening!

Je huis wordt ook meer waard met een hoger Energielabel. Uit recente cijfers blijkt dat het gemiddelde prijsverschil tussen een huis met het energiezuinige label A en een huis met het niet-zuinige label G maar liefst € 20.000 is. Verder staat een huis met een gunstig energielabel korter te koop.

Wat ook prettig is, bij een geldig en geregistreerd Energielabel A krijg je bij Vista Energielabel-A rente korting. Dit geldt ook als bestaande klant bent en je woning een geregistreerd en geldig Energielabel A krijgt (dankzij labelstappen). Dat is een extra stimulans om je woning energiezuinig te maken en je energielabel te verbeteren!

Heb jij voldoende spaargeld leen dan vooral niet bij Vista! De spaarrente is (nog) relatief laag en ook door inflatie wordt je spaargeld steeds minder waard. Betaal je de verduurzaming uit je spaargeld dan bespaar je niet alleen op de rente en aflossing maar ook op de bijkomende kosten van het afsluiten voor je nieuwe lening. Daarnaast heb je zonder maandelijkse lasten van je lening nóg meer financieel voordeel van je investeringen in duurzaamheid!

Verduurzamen met Vista & Energiebespaarders

Wil je weten wat jij kunt doen om jouw huis een hoger energielabel te geven? Vista en Energiebespaarders helpen je om eenvoudig en snel de beste oplossingen en betrouwbare installateurs te vinden. Ben of wordt je Vista klant dan kom je in aanmerking voor een gratis energiebespaaradvies. Via deze link kan je een energiebespaaradvies aanvragen: Energiebespaaradvies aanvragen.

Duurzaamheidsdesk Vista Hypotheken

Heb je duurzame vragen, wil je even sparen of wil je meer weten over duurzame subsidies? Neem gerust contact met mij op, als Duurzaamheidsexpert help ik je graag. Je kunt me bereiken via: duurzaamheidsdesk@vista-hypotheken.nl. Hierbij de link naar de Duurzaamheidsdesk voor alle duurzame informatie: Duurzaamheidsdesk | Vista Hypotheken.

Jouw Financieel Adviseur helpt je besparen

Wil je weten hoe je de verduurzaming van jouw huis het beste kunt financieren uit spaargeld of toch een lening? Neem dan contact op met je Adviseur. Die legt je graag uit welke mogelijkheden er zijn. Met onze handige zoekmachine op de Vista website vind je er snel een bij jou in de buurt: Vind jouw adviseur | Vista Hypotheken.