NO REGRET-maatregelen, daar krijg je geen spijt van

No regret klinkt als een titel van een popsong maar wat zijn dat nu eigenlijk “no regret”- maatregelen?  

De meeste mensen hebben wel over de energietransitie gehoord. Doel is 49% lagere Co2 uitstoot per 2030! In 2030 moeten 1,5 miljoen woningen gasloos zijn, dat betekent niet meer verwarmen én koken op gas. De energiebelasting op aardgas gaat stapsgewijs omhoog en op elektriciteit omlaag als stimulans voor de woningbezitter. Je voorbereiden op een gasloze toekomst begint met het omlaag brengen van je eigen energieverbruik. 
De meeste woningeigenaren staan positief tegenover het verduurzamen van de eigen woning, maar hoe pak je dat aan?  Onzekerheid over de te nemen maatregelen en discussies over kosten en terugverdientijd maken het onnodig lastig.

No regret aanpak, wat is dat?

Je neemt dan de juiste verduurzamingsstappen op het juiste moment, zonder dat een vervolg onbetaalbaar of onmogelijk wordt. Heb je nog niet veel aan energiebesparing gedaan, start dan met isoleren van je woning. Dat is een goed begin, omdat je verbruik en energierekening daalt én je wooncomfort stijgt. Denk aan isoleren van je dak, vloeren, gevels, leidingen en dichten van kieren. Hoe beter je de woning isoleert hoe belangrijker ventilatie wordt. Neem maatregelen die ook in 2050 nog volstaan want dan moet de energievoorziening duurzaam zijn.
No regret dus; je krijgt er geen spijt van. Waar zou je dan wel spijt van kunnen krijgen? Ik noem een paar voorbeelden:
  • goedkoop isoleren en dan over 10 - 15 jaar wel verder zien
  • Zonnepanelen plaatsen terwijl je dak op termijn aan reparatie of vervanging toe is 
  • Warmtepomp, zonnepanelen of energiezuinige deuren of kozijnen nemen terwijl je huis nog niet goed is geïsoleerd 
  • Dubbel glas nemen terwijl je ook HR++ glas kan kiezen kies dan voor HR++ want goedkoop is duurkoop. 
Doe het in één keer goed en kies voor toekomstbestendige maatregelen: ga voor de lange termijn.

Voordelen no regret aanpak

Je wooncomfort stijgt en daar heb je vanaf dag één plezier van. Je maakt je huis toekomstbestendig en je draagt je steentje bij aan de energietransitie én aan het klimaat. Met de kosten die je maakt bespaar je weer. Met een energiezuinige woning gaan je energielasten omlaag. Bij verkoop gaan de voordelen over op de volgende bewoner en dat geeft meerwaarde! No regret maatregelen kunnen ook positieve invloed op het energielabel hebben. Bij een definitief energielabel-A krijg je bij Vista Hypotheken Energielabel-A rentekorting.
Er zijn volop duurzame financieringsmogelijkheden, bespreek dit met je adviseur.
Last but not least er zijn subsidies beschikbaar voor verduurzaming van de woning, zie . Daar staat ook een handig stappenplan om te zien of je voor subsidie in aanmerking komt.