Maak duurzaamheid begrijpelijk door het dichtbij te houden

Roland van de Kerkhof richtte in 2017 HypotheKerkhof op en werkt al sinds de oprichting van Vista Hypotheken met hen samen. Want voor Roland is het eenvoudig: als onafhankelijk adviseur moét je je klanten helpen aan een zo duurzaam mogelijke woning. Roland vertelt hoe hij dat doet.

We moeten allemaal meewerken aan een duurzamere wereld

Dat de mogelijkheden voor het verduurzamen van een woning in een adviesgesprek moéten worden besproken, daar is Roland heel zeker over. “Ik vind gewoon dat we met z’n allen behoren mee te werken aan een duurzamere en toekomstbestendige wereld. Iedereen moet meewerken aan de energietransitie! Dus dan kan je er maar beter zo snel mogelijk mee beginnen. Zodat je woning alvast toekomstproof is. En zakelijk gezien; als je er als één van de eersten mee begint, dan loop je er met een paar jaar ook mee voorop. En kan je jouw klanten voorzien van kwalitatief beter advies en kan je jezelf echt een expert noemen.”

Zo maak je duurzaamheid begrijpelijk

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, het bespreekbaar maken van duurzaamheid in klantgesprekken. Maar Roland weet daar wel raad mee."Ik probeer duurzaamheid en het verduurzamen van een woning zo begrijpelijk mogelijk te maken voor mijn klanten door het dichtbij te houden. Mijn partner en ik hebben ook ons hele huis verduurzaamd – we hebben bijvoorbeeld zonnepanelen laten plaatsen en gekozen voor een warmtepomp. Ik heb dus genoeg tips voor mijn klanten en weet ook voor welke valkuilen ik ze moet waarschuwen. Maar met dichtbij bedoel ik ook lokaal. Door klanten te verbinden aan lokale bedrijven maken we het onze klanten makkelijker om de stap naar verduurzaming te zetten.”

Onafhankelijkheid en vertrouwen gaan hand in hand

“Maar we verbinden onze klanten alleen aan bedrijven die wij ook écht vertrouwen. Bedrijven die we al jaren kennen. Wij maken geen afspraken met lokale bedrijven om onze klanten door te verwijzen en op die manier bij te verdienen. Want daar geloven wij niet in! We zijn tenslotte niet voor niets onafhankelijk adviseur. Wij vinden: het vertrouwen van de klant is het belangrijkst. En daarom zijn we eerlijk en transparant; "What you see, is what you get.”

Samenwerken met Vista Hypotheken

Die ‘what you see, is what you get’-instelling is nou ook precies de reden dat HypotheKerkhof al jaren met veel plezier samenwerkt met Vista Hypotheken. “We komen vaak uit bij Vista Hypotheken, omdat onze klanten vaak gaan voor een lage rente voor lange termijn in combinatie met goede voorwaarden. Zo zijn nieuwbouw-offertes een jaar lang geldig, krijgen klanten rentekorting bij een energielabel A en kan er onbeperkt afgelost worden uit eigen middelen.”

Mijn gouden tip: Voel je verplicht om duurzaamheid te bespreken met je klanten

“Ik vind dat je als adviseur een verplichting hebt om je klanten mee te nemen in de mogelijkheden voor de verduurzaming van hun (toekomstige) woning. Doe je dat niet, dan mist jouw klantgesprek wat mij betreft een essentieel onderdeel. Hoe zonde is het als je klanten er na een paar maanden achter komen dat ze minimaal € 9.000 aan extra geld hadden kunnen lenen voor het verduurzamen – en dus toekomstbestendig maken – van hun woning? En dat niet van jou te horen hebben gekregen? Ga dus altijd door die mogelijkheden heen, want je klanten zullen je alleen maar dankbaar zijn!”

Ben jij hypotheekadviseur en wil je meer weten over duurzaamheid? Of ben je van plan om je (toekomstige) woning te verduurzamen en weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag verder met onze Duurzaamheidsdesk! Onze duurzaamheidsexpert Alexandra beantwoordt graag al jouw vragen.